wiki:help/scc/mail/listadress/MozillaThunderbird

Syncronisatie via Mozilla Thunderbird

Met Mozilla Thunderbird is het alleen mogelijk om mail via het IMAP protocol te synchroniseren. Wanneer de Thunderbird add-on Lightning geinstalleerd wordt is het ook mogelijk om de kalender te synchroniseren via het ICal protocol.

Nieuwe IMAP account toevoegen.

Klik bovenin op Bestand, daarna in het submenu op Nieuw en klik dan in het submenu op Account. Nu wordt de account wizzard opgestart.

In het eerste scherm laat de selectie op E-mailaccount staan en klik op volgende.

Stel uw identiteit in, door in veld Uw naam uw volledige naam op te geven en bij E-mailadres uw emailadres op te geven, wanneer dit gedaan is klik op volgende.

Selecteer in het scherm Serverinformatie de optie IMAP en voer bij Imkomende server het IP-adres of domeinnaaam in van uw Syn-3 Zarafa-server, wanneer dit gelukt is klik op Volgende.

Voer in het scherm Gebruikersnamen bij veld Inkomende gebruikersnaam uw inlognaam in van de Zarafa server.

Voer bij Accountnaam uw e-mail adres in, dit mag ook uw naam zijn als het maar uniek is ten opzichte van andere accountnamen in Mozilla Thunderbird en klik daarna op volgende.

Controleer in het volgende scherm uw instellingen en indien ze goed zijn klik op Voltooien.

IMAP Folder eigenschappen

We gaan nu zorgen dat verwijderde e-mails, concept e-mails en verzonden e-mails niet op de lokale desktop computer opgeslagen worden, maar op de Syn-3 Zarafa server. Dit doet u als volgt:

Klik met de rechtermuis knop op uw accountnaam in venster Alle mappen, klik in het verschenen submenu op Eigenschappen. Zie afbeelding hieronder.

U krijgt nu een een scherm Accountinstellingen in beeld. Klik hier op Kopieen & Mappen.

Stel in dit scherm de mappen zodanig in als in onderstaande afbeelding is weergeven. Zie ook bovenstaande hulpafbeelding.. Wanneer dit gedaan klik op OK.

Nu Thunderbird zodanig geconfigureerd is dat de Concept- en Verzonden e-mails op de server worden geplaatst, zijn we nu aangekomen bij de Verwijderde Items. Dit is iets lastiger in te stellen.

Klik eerst op Extra en dan in het submenu op Accountinstellingen en dan bij uw account op Serverinstellingen. Selecteer bij Als ik een bericht verwijder de optie Het naar de prullenbak verplaatsen en vink de optie Postvak IN opruimen("Expunge") bij afsluiten af. Zie ook onderstaande afbeelding.Als dit gelukt is klik op OK.

Daarna klik op Extra en dan in het submenu op Opties. Nu verschijnt de Opties scherm. Klik in het Opties scherm op Geavanceerd en in het eerste tabblad Algemeen klik op Configuratie-editor.

Type in Filter veld het volgende in: mail.server.server. Voor iedere gebruiker zijn er mail.server.server regels, voor de eerste gebruiker is het mail.server.server2, voor de tweede mail.server.server3 etc.. Wanneer dus meerdere accounts zijn moeten eventueel de volgende acties per account ingesteld worden.

Druk nu met de rechtermuisknop in de lijst, zodat er een submenu verschijnt. In de submenu klik op Nieuw en in het nieuwe submenu klik op String.

Geef bij voorkeurnaam mail.server.server2.trash_folder_name en klik dan op OK. Voer bij stringwaarde "Deleted Items" in en klik op OK.

Start uw Thunderbird opnieuw op, zodat de instellingen actief worden.

Kalender instellen

Wanneer u gebruik wilt maken van de kalender in uw Zarafa-server, volg dan de volgende stappen.

Klik op Extra en dan in het submenu op Add-ons. Klik dan op Extensies verkrijgen onderin. Nu wordt er een webbrowser opgestart die u doorverwijst naar de add-on pagina van Thunderbird.

Zoek de add-on Lightning op en download hem.

Klik in het Add-ons venster van Thunderbird op de knop Installeren. Nu wordt er een nieuw venster geopend, browse in het venster naar de locatie op uw harde-schijf waar de add-on staat geparkeerd, klik op de add-on en dan op Openen. Er wordt daarna om een bevestiging gevraagd of u de add-on wilt installeren, ga hiermee akkoord.

Als het goed is is de add-on geinstalleerd, herstart Thunderbird om de add-on actief te maken.

Klik nu op Extra en daarna op Opties. Als alles goed is gegaan, is er aan het einde een icoon bij gekomen genaamd Lightning, klik hierop. Hier kunt u later de synchronisatie tijden aanpassen. Klik het venster weg.

Klik nu op de knop Agenda linksonderin. Nu komt u in de Agenda modus.

Nu gaan we een nieuwe agenda aanmaken.

Klik met de rechtermuisknop in het witte vlak boven de modus knoppen, nu verschijnt er een submenu, klik hierin op Nieuwe agenda. Zie onderstaande afbeelding. Nu word er een wizard opgestart, die u door het proces begeleidt.

  • Controleer of poort 8008 open staat in uw SYN-3 firewall.
  • Selecteer in het eerste venster Op het netwerk optie aan en klik op volgende.
  • Selecteer in het volgende scherm de CalDAV optie en geef bij locatie het volgende op, maar verander adresvanmijnsyn3zarafaserver.nl naar het IP of domeinnaam van uw eigen Syn-3 zarafa-server en verander de naam rick naar uw eigen inlognaam van de Syn-3 zarafa-server: http://adresvanmijnsyn3zarafaserver.nl:8008/ical/rick/calendar/ Klik daarna op volgende.
  • Geef een naam op voor uw agenda en een kleur.
  • Selecteer het bijbehorende e-mail adres.
  • Laat Alarmen tonen afgevinkt en klik op Volgende en daarna op Voltooien.

Uw Agenda is gecreerd en als alles goed is ingesteld kunt u uw agenda nu synchroniseren met de agenda op Zarafa-webaccess.

Last modified 12 years ago Last modified on 10/06/11 13:35:44